NärCon arrangerar Cosplay-SM i Linköping och SVT sänder live!

För första gången någonsin TV-sänds en tävling i cosplay. Den 21 februari 2015 visar SVT finalen i Cosplay-SM från Saab Arena i Linköping. Tävlingen arrangeras för fjärde gången och beräknas locka drygt 3 000 åskådare.

 

Tävlingen har i år både flyttat till större lokaler och kommer tack vare det nyligen inledda samarbetet med SVT att bli den första cosplaytävlingen i världen att sändas nationellt i marksänd tv.

 

  • Vi är självklart väldigt glada över att få chansen att visa upp cosplay för en större publik, konstaterar projektledare Samuel Anlér.

 

Cosplay kommer ursprungligen av “costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel. Utstyrslarna är oftast helt handgjorda och många av entusiasterna har lagt ner hundratals timmar på sin cosplay.

 

  • Så vitt vi vet så har inget annat nationellt tv-bolag sänt en rikstäckande tävling i cosplay. Vi är glada och stolta att få ta den här tävlingen i kreativitet och scenkonst till en större publik,säger Joakim Sandberg, projektledare på SVT.

 

I finalen tävlar 10 personer om titeln Sveriges bästa cosplayare och bedöms efter hantverksskicklighet och förmåga att gestalta sin karaktär på scen. De tävlande har antingen kvalat in via andra tävlingar eller via en nomineringskommitté och processen har pågått under hela förra året.

 

  • Jag ser verkligen fram emot att se våra tävlandes dräkter och framträdanden. Alla är helt fantastiska cosplayare och kommer att bjuda på en sprakande show, säger Samuel Anlér.

 

Tävlingen direktsänds klockan 19:00 den 21 februari i SVT Play samt i SVT 2 klockan 22:45 samma kväll.

 

Om Cosplay-SM

 

Cosplay-SM arrangeras av NärCon Eventbyrå AB, som har många års erfarenhet av att producera cosplaytävlingar och festivaler. Tävlingen bedöms av internationella domare såväl som svenska experter och kvalificerar de tre högst rankade cosplayarna till de Nordiska Mästerskapen i Cosplay (Nordic Cosplay Championship). Mer information finns på cosplaysm.narcon.se

 

Om NärCon

 

NärCon är en spel- och cosplayfestival som arrangeras två gånger om året. Sommarevenemanget i juli är det största, med 7 000 besökare förra året. Bland tidigare gäster hittas stora internationella cosplayare som Reika och KANAME☆, men även svenska gäster som YOHIO har gästat festivalen. Eftersom de flesta besökare är mellan 15-19 är evenemangen helt alkohol- och drogfria.

 

Kontaktuppgifter

Samuel Anlér, 0737-390249, samuel.anler@narcon.se

 

Pressbilder:

Ange fotografens namn i byline vid publicering: