Legitimitet, tävlingar och domare

Varje NärCon arrangerar vi massor med tävlingar i allt från esport till cosplay. Eftersom alla vi som jobbar med NärCon själva kommer från besökarcommunityn kommer arrangörer och domare alltid ha kompisar bland de tävlande. Vi har superhögt förtroende för de som jobbar stenhårt med att hitta så rättvisa vinnare som möjligt i cosplaytävlingar eller så rättvisa lösningar som möjligt på problem som uppstått i TV- eller datorspelsturneringar. Tyvärr finns det ibland de som efter en sån tävling tycker att resultatet var orättvist. Då kommer ibland anklagelser om jäv bland domare och arrangörer. Det här leder i sin tur till att domare är extra hårda mot personer de kännner sen tidigare, för att ingen vill anklagas för att ha favoriter. Därför vill vi berätta om vår inställning till legimitet till tävlingsresultat och vilka regler vi har satt för att hålla alla tävlingar så rättvisa som möjligt.

Bedömningstävlingar

Inom alla bedömningstävlingar på NärCon jobbar vi med åtminstone två led. Arrangören väljer en domare som väljer en vinnare i tävlingen. Juryn består av flera olika personer för att ge en så bred och djup bedömning som möjligt. För vissa större tävlingar, framför allt Cosplay-SM och Nordic Cosplay Championship, har vi ännu fler led inblandade eftersom det ingår kval. Mer information om hur det går till finns på respektive events hemsida.

Utomstående experter

Eftersom konvents-Sverige inte är så jättestort är det ofrånkomligt att domare och deltagare känner till varandra sen innan. Därför kompletterar vi ofta med att bjuda vi ofta in utländska cosplaygäster eller personer som kommer från andra kretsar att döma i cosplaytävlingar. Det kan vara arrangörer från andra länder eller någon från teater- eller filmvärlden. Genom att alltid blanda folk inom cosplaycommunityn i Sverige med utomstående får vi en mix av nya ögon och erfarenhet. Då blir resultatet oftast bäst.

Familj och partners

För att ingen ska behöva anklagas för att ha gett sitt syskon eller partner fördelar i en tävling har vi valt att undvika att familjemedlemmar eller partners dömer varandra. För att göra det hela extra tydligt är familjemedlemmar och partners till tävlande inte heller med och väljer ut domare. Istället får en annan erfaren arrangör det uppdraget. Just för att det aldrig ska vara något tvivel om att rätt person vinner.

 

Vi jobbar naturligtvis kontinuerligt med att förbättra det här arbetet. Har du frågor eller synpunkter får du gärna höra av dig till event@narcon.se.